اگر برای کار خود نیاز به جا‌به‌جاکردن پول بین بانک‌ها دارید، حتما متوجه شده‌اید که هر بانک یک پیش‌شماره مخصوص و منحصر به فرد برای حساب‌هایش دارد. درست مثل شماره کارت، شماره حساب نیز با ارقام و اعداد متمایز می‌شود. اگر بیشتر از دو یا سه بار با اینترنت بانک، مبلغی را به بانک‌های مختلف واریز کرده باشید، احتمالا به پیش‌‌ شماره حساب بانک‌‌ها آشنایی دارید و می‌توانید تشخیص بدهید که هر شماره مربوط به چه بانک خصوصی یا دولتی در ایران است.

در این مطلب قصد داریم پیش‌ شماره حساب‌های بانک‌ها را شناسایی کرده، تفاوت آن‌ها را بررسی کنیم و بیاموزیم چگونه می‌توان بانک را از روی شماره حساب تشخیص دهیم.

انواع شماره‌حساب بانک‌ها

برای شناسایی بانک از روی شماره حساب، ابتدا باید انواع حساب‌ها را بشناسیم. انواع شماره حساب‌های بانکی در ایران به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند: سپرده‌های قرض‌الحسنه و سپرده‌های سرمایه‌گذاری.

  • حساب سپرده قرض‌الحسنه: این نوع حساب‌ها به دو دسته «قرض‌الحسنه پس‌انداز» و «قرض‌الحسنه جاری» تقسیم می‌شوند. حساب‌های قرض‌الحسنه پس‌انداز معمولاً بدون‌بهره هستند و برای انجام امور خیریه یا پس‌انداز استفاده می‌شوند. برخی بانک‌ها برای تشویق مشتریان به افتتاح این حساب‌ها، جوایزی از طریق قرعه‌کشی ارائه می‌دهند. شما می‌توانید با حساب‌های قرض‌الحسنه تسهیلات بگیرید یا با آن‌ها دسته چک دریافت کنید.
  • حساب سپرده سرمایه‌گذاری: این حساب‌ها برای افرادی مناسب است که می‌خواهند با سپرده‌گذاری پول خود، سود دریافت کنند. این نوع حساب‌ها به دو دسته «سپرده کوتاه‌مدت» و «سپرده بلندمدت» تقسیم می‌شوند. حساب‌های کوتاه‌مدت سود کمتری دارند اما امکان برداشت و واریز روزانه را فراهم می‌کنند. حساب‌های بلندمدت سود بیشتری دارند و برای مدت زمان طولانی‌تری بسته می‌شوند که نرخ سود آن‌ها توسط بانک مرکزی تعیین می‌شود​.

ساختار شماره‌حساب بانکی چگونه است؟

شماره‌حساب‌های بانکی در ایران معمولا ساختار خاصی دارند که بسته به نوع حساب، پیش شماره‌حساب بانک ها و اسم موسسه متفاوت است. شماره حساب‌ها به‌طور کلی شامل ۱۳ تا  ۱۶ رقم هستند که هر رقم معنا و کاربرد خاصی دارد.

  • پیش‌ شماره حساب بانک: پیش شماره حساب بانک‌ها، معمولا شامل دو تا سه رقم ابتدایی شماره حساب هستند که بانک صادرکننده را مشخص می‌کنند. به عنوان مثال، پیش‌شماره ۰۱۰ برای بانک ملی و ۰۱۹ برای بانک صادرات استفاده می‌شود. این ارقام به صورت منحصربه‌فرد برای هر بانک تعریف شده‌اند و نقش مهمی در تعیین بانک صادرکننده دارند.
  • شناسه شعبه: پس از پیش‌شماره، چندین رقم بعدی معمولاً به شعبه‌ای که حساب در آن افتتاح شده است اختصاص دارد. این بخش از شماره‌حساب می‌تواند از دو تا چهار رقم را شامل شود و به‌طور مستقیم به مدیریت داخلی بانک کمک می‌کند.
  • شماره حساب مشتری: بقیه ارقام شماره حساب به شناسایی منحصربه‌فرد مشتری و نوع حساب او (جاری، پس‌انداز، سرمایه‌گذاری و غیره) اختصاص دارد. این ارقام معمولا بین شش تا ده رقم هستند و برای هر مشتری متفاوت است.

ساختار شماره‌حساب بانکی

نحوه استعلام شماره‌حساب بانکی

اگر می‌خواهید اطلاعات شماره‌حساب و بانک مربوط به آن را استعلام کنید، می‌توانید از طریق سامانه‌های آنلاین بانک‌ها یا مراجعه حضوری به شعب اقدام کنید. برای مثال، در بانک ملی ایران، مشتریان می‌توانند با استفاده از سامانه بانکداری اینترنتی یا همراه‌بانک، مراحل استعلام‌گرفتن را طی کنند؛ همچنین در بانک‌های دیگر مانند بانک ملت و بانک صادرات، استعلام شماره حساب از طریق وب‌سایت بانک و مراجعه به شعب امکان‌پذیر است. اطلاعات استعلام‌شده می‌تواند شامل نام صاحب حساب، وضعیت حساب و نوع حساب باشد. برای استفاده از این خدمات، باید شماره حساب، شماره ملی و البته یک تلفن همراه به نام خودتان داشته باشید تا پیامک تایید را دریافت کنید.

تشخیص نوع بانک از روی شماره‌حساب

برای شناسایی بانک از روی شماره حساب، باید به سه رقم ابتدایی آن توجه کنید. در سیستم بانکی ایران، این ارقام منحصربه‌فرد هستند و نوع بانک را مشخص می‌کنند.

در ادامه لیست پیش شماره حساب تمامی بانک‌ها را در اختیار شما خواهیم گذاشت تا به کمک آن بتوانید نوع بانک را از روی شماره حساب به‌راحتی تشخیص دهید. 

  • بانک تجارت: پیش‌شماره ۰۰۲
  • بانک سامان: پیش‌شماره ۸
  • بانک ملی ایران: ۰۱۰ یا ۶
  • بانک ملت: ۰۲۳
  • بانک صادرات ایران: ۰۵۱
  • بانک پاسارگاد: ۳۳ یا ۳۲
  • بانک مهر ایران: ۰۷۱
  • بانک رفاه کارگران: ۰۷۴
  • بانک کارآفرین: ۰۸۳
  • بانک توسعه تعاون: ۰۹۲
  • بانک اقتصاد نوین: ۰۷۶
  • بانک ایران زمین: ۰۹۳

بسته به سال افتتاح حساب یا نوع حساب، ممکن است پیش شماره‌ها متفاوت باشند. برای دریافت شماره حساب خود، به اینترنت بانک یا شعبه مراجعه کنید.

پيداكردن كد شعبه از روی شماره‌حساب

بسته به نوع بانک، کد شعبه معمولا در قسمت انتهایی شماره‌حساب قرار دارد. برای مثال، در شماره‌حساب‌های ۲۴ رقمی، ۴ رقم آخر به کد شعبه اختصاص دارد. این بخش به شناسایی شعبه دقیق بانک کمک می‌کند.

شناسایی بانک از روی شماره شبا

برای شناسایی بانک از روی شماره شبا، به کد بانک در شماره شبا توجه کنید. شماره شبا شامل ۲۴ کاراکتر است و شامل این بخش‌ها می‌شود:

  • IR (کد کشور)
  • Bank Code (کد بانک)
  • Branch Code (کد شعبه)
  • Account Number (شماره حساب)

توجه: در شماره شبا IR123456789012345678901234، کد بانک ۱۲۳۴۵۶ نشان‌دهنده بانک خاص است. این شماره شبا نمونه است و برای جلوگیری از افشای هویت افراد از یک شبای واقعی استفاده نشده است.

تشخیص نوع بانک از روی شماره حساب

دریافت اعتبار خرید کالا در ازکی‌وام، با یک ثبت‌نام ۵ دقیقه‌ای

شما می‌توانید برای تامین هزینه‌ خرید طلا، وسایل برقی خانه، جهیزیه و حتی سفرهای داخلی و خارجی از پلتفرم ازکی‌وام استفاده کنید. خریدهای قسطی و بازپرداخت تا ۱۸ ماه از ویژگی‌هایی هستند که خرید شما را بسیار ساده و راحت می‌کنند. کافی‌ست وارد سایت شده و مدارک مورد نیاز را به همراه یک برگ چک صیادی آپلود کنید. با ثبت‌نام ساده و سریع آنلاین در ازکی‌وام و داشتن چک صیادی، می‌توانید از ۱۰ تا ۷۵ میلیون تومان اعتبار دریافت کنید. این اعتبار در تمامی فروشگاه‌های پلتفرم قابل استفاده است و تمام مراحل صدور آن نیز به‌صورت آنلاین انجام می‌شود.

سوالات متداول

آیا می‌توانم با چک صیادی فرد دیگری در ازکی‌وام اعتبار بگیرم؟

این چک باید حتما به نام خریدار باشد تا پلتفرم بتواند سوابق بانکی و رفتار اعتباری شما را در گذشته بسنجد و بر اساس آن درخواست را رد یا قبول کند.

آیا پیش‌شماره‌ها همیشه ثابت می‌مانند؟

خیر؛ در سال‌های مختلف، ممکن است پیش شماره یک بانک متفاوت باشد.

آیا می‌توانم با استفاده از شماره‌حساب، شماره شبای یک بانک را پیدا کنم؟

شما می‌توانید شماره‌حساب و کارت را با استفاده از مبدل‌های آنلاین یا سایت بانک، به شماره شبا تبدیل کنید و برعکس.