بانک توسعه صادرات ایران، یکی از بانکهای نسبتا جوان کشور ماست که از سال ۱۳۷۰ فعالیتش را شروع کردهاست. این بانک خود را یک نهاد معتبر و ماندگار در حوزه صادرات-واردات معرفی میکند و تسهیلات زیادی هم برای فعالان این حوزه دارد. علاوه بر این، شرکتهای دانشبنیان هم میتوانند از انواع تامین سرمایه در این بانک استفاده کنند.
بسیاری از وامهای بانک توسعه صادرات ایران، تسهیلگر کسبوکار برای کسانی هستند که در صنعت حمل و نقل، توریسم، بازاریابی و مناقشات اقتصادی کار میکنند. تقریبا تمام افراد و شرکتهایی که در حوزه صادرات و واردات کار میکنند، از مشتریان هدف این بانک محسوب میشوند. اگر قصد دریافت وام از این بانک را دارید، ابتدا انواع وام های بانک توسعه صادرات را بشناسید و با شرایط هر کدام هم آشنا شوید. در این مطلب شرایط وام های بانک توسعه صادرات ایران را مرور میکنیم.
دستهبندی وامهای بانک توسعه صادرات ایران
تعداد تسهیلات بانک توسعه صادرات بسیار زیاد است، اما همه این تسهیلات در حوزه فعالیت اصلی این بانک یعنی صادرات و صنعت هستند. بر خلاف دیگر بانکهای خصوصی و دولتی ایران، بانک توسعه صادرات وامهای عادی مثل وام ازدواج و فرزندآوری را پرداخت نمیکند. وامها در این بانک ۳ دستهبندی اصلی دارند:
- تسهیلات قبل از حمل
- تسهیلات بعد از حمل
- تامین مالی واردات
تسهیلات قبل از حمل
این نوع تسهیلات، شامل طرحهای مختلفی است که در داخل و خارج از کشور میتوانید برای کسبوکارتان از آنها استفاده کنید.
- وام صادرات کالا (سرمایه در گردش): این تسهیلات به شکل ریالی و برای تأمین سرمایه در گردش داده میشود، به افرادی که مشغول تهیه و تولید کالا و صادر کردن آن هستند.
- طرحهای سرمایهگذاری داخل کشور: این تسهیلات برای تامین هزینههای ارزی یا ریالی مثل هزینه ساختمان، ماشینآلات، تجهیزات یا تاسیسات، به طرحهایی داده میشود که «رویکرد صادراتی داشته باشند.»
- طرحهای سرمایهگذاری خارج کشور: اگر طرح توجیهی کسبوکار مورد تایید بانک قرار بگیرد و ۶۰٪ سرمایه آن هم از ایران تامین شده باشد (به همراه تعدادی شرایط دیگر)، مشمول دریافت تسهیلات بانک توسعه صادرات ایران خواهد شد.
- صادرات خدمات فنی و مهندسی: این بانک برای تقویت مالی صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی، تسهیلات ارزی و ریالی پرداخت میکند. این تسهیلات باید برای تامین کسری نقدینگی مورد نیاز طرح صرف شود (تجهیز کارگاه، خرید ماشینآلات و…)
- تجهیز کارگاه و هزینههای ضروری: این بانک به دارندگان کارگاههای شغلی برای تجهیز و خرید ابزار و ماشینآلات تسهیلات میدهد.
- شرکتهای دانشبنیان: یکی از وامهای بانک توسعه صادرات ایران، تسهیلات محرک رشد اقتصادی است. این تسهیلات با نرخ ۱۲ تا ۱۸ درصد و با معرفی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به بانک به شرکتها پرداخت میشود.
- بنگاههای بزرگ و کوچک: صنایع کوچک میتوانند با ارائه مدارک لازم به بانک توسعه صادرات، از تسهیلاتی برای کارکنان خود (تا سقف ۳ میلیارد تومان) بهرهمند شوند. این تسهیلات از محل صندوق ضمانت سرمایهگذاری صنایع کوچک پرداخت میشود.
- صادرات توریسم و نرمافزار: این مورد هم یکی از دیگر وامهای بانک توسعه صادرات است که در قالب ارزی و ریالی، با ارائه طرح توجیهی و دیگر مدارک به صادرکنندگان پرداخت میشود.
تسهیلات بعد از حمل بانک توسعه صادرات
- اعتبار خریدار: این تسهیلات در قالب موردی یا خط اعتباری به خریداران و کارفرمایان خارجی داده میشود. کاربرد آن هم خرید کالا و خدمات ایرانی، در چارچوب قرارداد تامین مالی است.
- اعتبار فروشنده: در این نوع تسهیلات فروشنده قرارداد خوددار با به صوت مدتدار با خریدار میبندد، و میپذیرد که بانک خریدار وجه کالا یا خدمات را با اعتبار اسنادی یا برات مدتدار بپردازد. بعد، از بانک درخواست تسهیلات میکند و بانک با بررسی مدارکش اعتبار اسنادی را در قالب عقد خرید دین به او میپردازد.
تامین مالی واردات
- تامین مالی واردات کوتاه مدت(ریفاینانس) و میان مدت: بانک توسعه صادرات یکی از تسهیلکنندگان تجارت خارجی در حوزه صادرات و واردات است. تسهیلات ریفاینانس (Re-Finance) برای واردات مواد اولیه، ماشینآلات و کالاهای واسطهای و سرمایهای داده میشوند. ریفاینانس نوعی تسهیلات اعتباری است.
- بانک توسعه اسلامی: بانک توسعه صادرات با بانک توسعه اسلامی (IDB) در کشور عربستان همکاری میکند و خدماتی مثل صدور ضمانتنامه و گشایش اعتبار اسنادی، و دریافت خطوط اعتباری کوتاه مدت از شرکت بین المللی تامین مالی تجاری اسلامی (ITFC) را ارائه میدهد.
- تامین مالی واردات بلندمدت و میان مدت (فاینانس): این تسهیلات با تضمین دولتی و با مشارکت سایر بانکها، برای تامین مالی واردات کالاهای سرمایهای و خدمات، یا اجرای طرحهای خاص در کشور داده میشوند.
برای دریافت وامهای بانک توسعه صادرات به چه مدارکی نیاز داریم؟
همانطور که احتمالا تا اینجای مطلب متوجه شدهاید، وامهای این بانک اغلب در حوزه تسهیل کسبوکار یا تامین مالی صادرات پرداخت میشوند. به همین دلیل است که شرایط وام های بانک توسعه صادرات ایران، با هم متفاوت هستند. به صورت کلی مدارک اعلامشده از سمت بانک برای دریافت تسهیلات اینها هستند:
- پر کردن فرم درخواست تسهیلات
- اصل و کپی اساسنامه، اظهارنامه ثبت شرکت، آگهی تاسیس و کلیه تغییرات در روزنامه رسمی کشور
- اصل و کپی کارت بازرگانی موسسان و کد اقتصادی معتبر
- اصل و کپی شناسنامه متقاضیان یا مدیران شرکت
- اصل و کپی سند مالکیت یا اجارهنامه
- تصویر جواز تاسیس، پروانه بهرهبرداری، موافقت اصولی و مجوزهایی مثل آب و برق
- اصل و کپی پروانه صادرات و واردات کالا (مربوط به دو سال اخیر)
- اصل و کپی سند مالکیت اموال غیرمنقول (به عنوان وثیقه)
دیگر قراردادها یا اسنادی که بسته به هر کدام از وامها، از شما درخواست خواهد شد.
سوالات متداول
- آیا بانک توسعه صادرات به افراد هم وام میدهد؟
اگر صاحب یک کسبوکار هستید یا برای مواردی مثل تامین مالی کارگاه یا پروژههای صادراتی نیاز به بودجه دارید، بله. در غیر این صورت بانک توسعه صادرات، وامهایی مثل وام ازدواج، مسکن یا فرزندآوری را در فهرست تسهیلات خود ندارد.
- آیا تنها اشخاص حقیقی میتوانند از بانک توسعه صادرات وام بگیرند یا این امکان برای اشخاص حقوقی هم وجود دارد؟
عمده تسهیلات برای اشخاص حقیقی است اما بعضی از طرحهای تسهیلاتی بانک توسعه صادرات، به شرکتها و اشخاص حقوقی هم تعلق میگیرند.
- آیا وامهای بانک توسعه صادرات به ضامن نیاز دارند؟
در هر کدام از طرحهای تسهیلات، شما باید نوعی ضمانت را به بانک ارائه بدهید. این ضمانت میتواند سپرده، سند ملکی یا فردی با مدارک شغلی معتبر باشد. قبل از تصمیمگیری نهایی، حتما توضیحات کامل وام را در وبسایت بانک بخوانید.