بانک رفاه کارگران یکی از بانکهای خصوصی کشور است، که به عنوان بازوی بانکداری و مالی سازمان تامین اجتماعی عمل میکند. در سراسر کشور، بازنشستگان تامین اجتماعی کارت بانکی رفاه دارند و حقوق آنها به این بانک واریز میشود. این بانک گسترده خدمات وسیعی دارد از جمله بانکداری شرکتی، بانکداری اختصاصی، مدیریت سرمایه، اهدای تسهیلات و… .
تسهیلات بانک رفاه بسیار متنوع است: از تسهیلات قرضالحسنه (که مخاطب آن افراد حقیقی هستند) تا وامهای تجاری بزرگی مثل جعاله و سلف. برای این که بدانید کدام یکی از وام های بانک رفاه بیشتر مناسب شماست، باید ابتدا آنها را بشناسید. در این مطلب برای شما همه وامهای حال حاضر بانک رفاه را با شرایط آنها آوردهایم، و در انتها نوشتهایم که برای دریافت آنها باید چه مدارکی ارائه کنید.
انواع وام های بانک رفاه
بانک رفاه حدود ده دستهبندی مختلف برای وام دارد، که هم اشخاص حقوقی و هم اشخاص حقیقی میتوانند بسته به شرایط و نیازهایشان از آنها استفاده کنند. در ادامه انواع وام های بانک رفاه را بررسی میکنیم.
-
وام قرضالحسنه بانک رفاه
وامهای قرضالحسنه در بانک رفاه، مثل بانکهای دیگر، بیشتر برای تامین سرمایه و رفع مشکلات مالی به شهروندان داده میشوند. در تسهیلات قرضالحسنه یک عقد مالی با فرد بسته شده و مبلغی را به عنوان قرض به او میپردازد. از جمله وامهای قرضالحسنه این بانک میتوانیم به وام ازدواج، وام ودیعه مسکن، کمک هزینه تحصیلی و درمان، خرید جهیزیه و… اشاره کنیم. البته که بیشتر این وامها به ضامن و وثیقه هم نیاز دارند
-
تسهیلات فروش اقساطی:
فروش اقساطی یعنی واگذاری عین (یک مال) به بهای معلوم به فرد. در این تسهیلات بانک یک خانه، مواد اولیه، تجهیزات یا هر چیز دیگری را در اختیار فرد گذاشته و تمام یا قسمتی از بهای آن را به صورت اقساطی در سررسیدهای معین دریافت میکند. این تسهیلات در بانک رفاه برای خرید مسکن، ساخت مسکن اعضای هیئت علمی دانشگاهها، خرید مواد اولیه و ابزارآلات و کالاهای مصرفی یا تاسیسات بادوام اهدا میشود.
-
تسهیلات سلف:
در تسهیلات سلف، بانک برای ایجاد تسهیلات و تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی، محصولات آنها را به صورت نقدی پیشخرید میکند. تسهیلات سلف هم برای اشخاص حقیقی و هم اشخاص حقوقی قابل دریافت است و بازپرداخت آن نهایتا باید یک سال باشد. مدارک این وام هم کمی با قرضالحسنه متفاوت است و فرد متقاضی باید مدارکی مثل سیاهه رسمی اموال، سرقفلی محل کسبوکار، صورت مالی فعالیت شرکت و… را ارائه دهد.
-
تسهیلات جعاله:
در تسهیلات جعاله بانک رفاه، صاحب کسب و کار یا همان متقاضی وام، «عامل» و دهنده وام یا کارفرما «جاعل» است. این تسهیلات در قالب یک عقد در حوزههای صنعت و معدن، کشاورزی، مسکن، بازرگانی و… اهدا میشود و در آن فرد، در ازای پیش بردن پروژه یا انجام یک کار از بانک دستمزد دریافت میکن
-
تسهیلات مرابحه:
مرابحه برای رفع نیاز واحدهای تولیدی، خدماتی و بازرگانی اهدا میشود تا این واحدها بتوانند مواد اولیه، ابزارآلات، ماشینها و تاسیسات زمین مورد نیاز خود را بخرند.
مرابحه یعنی عقدی که در آن عرضهکننده، بهای تمامشده اموال یا خدمات را با مقداری سود (درصد تعیینشده توسط بانک مرکزی) به صورت نقدی یا اقساطی، با اقساط مساوی یا غیرمساوی در اختیار مشتری میگذارد.
-
تسهیلات مضاربه:
مضاربه یک نوع قرارداد است که به موجب آن، یکی از طرفین برای طرف دیگر تامین سرمایه میکند. طرف گیرنده با این سرمایه تجارت کرده، و تامینکننده (در این جا بانک) را هم در سود آن شریک میکند. مدت زمان قرارداد مضاربه حداکثر یک سال از زمان انعقاد تا تسویه کامل است.
- خرید دین:
بانک رفاه برای تامین سرمایه اشخاص حقیقی و حقوقی، دین یا بدهی آنها را به مبلغی کمتر از مبلغ اسمی میخرد. در واقع بانک رفاه دین آنها را میپردازد و بعد به صورت اقساطی این مبلغ را دریافت میکند. خرید دین هم یک قرارداد کوتاه مدت است و حداکثر یک سال زمان میبرد.
مدارک و شرایط وام های بانک رفاه
برای دریافت هر کدام از تسهیلات بانک رفاه، باید مدارکی را به بانک ارائه کنید. با وجود این که مدارک ممکن است در هر شهر و حتی در هر شعبه متفاوت باشند، در این قسمت مدارک کلی را با هم مرور میکنیم:
- تکمیل فرم تقاضای وام
- تمامی صفحات شناسنامه و اصل کارت ملیی
- اصل کارت پایان خدمت برای آقایان
- سند مالکیت یا اجارهنامه محل سکونت (یا فعالیت برای وامهایی مثل جعاله)
- سند اموال منقول و غیرمنقول شرکت و سهام شرکت (برای وامهای تجاری)
- مجوز کسبوکار
- کارت عضویت در اتحادیه
- گواهی اشتغال برای افراد در تاریخ اعطای تسهیلات
- تعیین میزان حقوق و تعهد کسر از حقوق در صورت لزوم
- تصویر کارت بازرگانی برای وامهای تجاری
- کد صنفی برای وامهای تجاری
- معرفیخانه از وزارتخانه مربوط برای وامهای تبصرهای
- صورت درآمد هزینه/ اظهارنامه مالیات برارزش افزوده/ اظهار نامه مالیاتی ۲ سال آخر
- حضور ضامن به همراه مدارک هویتی و شغلی
- تصویر شناسه ملی برای وامهای تجاری
- پیشفاکتور خرید کالا یا سیاهه به میزان درخواست کتبی
- تصویر کامل اسناد مالکیت اموال غیرمنقول، منقول، سهام شرکتها، اوراق مشارکت و غیره
به صورت کلی همه بانکها پیش از این که به شما وام بدهند، سوابق بانکیتان را بررسی میکنند. در این حالت اگر چک برگشتی، بدهی معوقه یا بدحسابی داشته باشید ممکن است میزان وثیقه شما بسیار بالا رفته یا حتی از گرفتن بعضی از وامها محروم شوید. پس قبل از شروع به جمعآوری مدارک، حتما از نداشتن بدهی و چک مطمئن شوید. علاوه بر این، در بعضی از شعب بانک رفاه ممکن است بسته به بودجه و شرایط شعبه، وامهایی اهدا نشوند. اولین قدم برای وام گرفتن از بانک رفاه، باید تحقیق در مورد شرایط شعبه باشد.
سوالات متداول
- آیا میتوانم برای تامین نیازهای مالی شخصی از وام بانک رفاه استفاده کنم؟
بله، تمام وامهای قرضالحسنه این بانک دقیقا برای تامین سرمایه افراد طراحی شدهاند. از وام ازدواج و خرید جهیزیه گرفته تا ساخت مسکن روستای و کمک هزینه تحصیل و درمان. با جمعآوری مدارک میتوانید در مدت زمان نسبتا کوتاهی این وامها را دریافت کنید.
- آیا بانک رفاه وام بدون ضامن هم دارد؟
به تازگی این بانک از اعتبار بدون ضامن خود رونمایی کرده که تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان اعتبار به اشخاص میدهد. البته که این اعتبار هم نیاز به ضمانتهایی مثل چک یا سفته خواهد داشت.
- زمان بازپرداخت وامها در بانک رفاه چقدر است؟
حداقل زمان بازپرداخت وام های بانک رفاه یک سال (در تسهیلاتی مثل جعاله) و حداکثر آن ۱۲۰ ماه برای وام ازدواج است.